Klimaatredders of Klimaatkapers?
Het beroemde spelletje “Good Cop – Bad Cop” kennen we allemaal uit crime series. Maar wat als we je vertellen dat dit spel niet beperkt blijft tot detectiveverhalen? In de wereld van klimaatfinanciering wordt het dagelijks gespeeld, met miljarden op het spel en hoofdrollen voor rijke landen en multimiljonairs. Maar wie speelt hier eigenlijk de boef?
Act 1: De Good Cop
Stel je voor: de Good Cop arriveert met flair. Hij stapt uit een glanzende elektrische Tesla, zwaait met een recyclingtas en kondigt vrolijk aan: “De wereld moet gered worden, en wij gaan dat doen!” Volgens een recente studie, zoals beschreven in The Guardian, zouden rijke landen jaarlijks maar liefst $5 biljoen kunnen ophoesten om klimaatverandering te bestrijden.
Dat klinkt als een sprookje: een wereld waarin smeltende ijskappen een happy ending krijgen en de Amazone ons blijft voorzien van zuurstof. Maar achter die glimlach van de Good Cop schuilt een ongemakkelijke vraag: “Waar was deze superkracht al die tijd?” Terwijl wij braaf ons afval scheiden, hadden zij blijkbaar een miljardenfonds achter de hand.
Act 2: De Bad Cop
Hier komt de Bad Cop in beeld. Hij stapt uit een privéjet, strak in pak, met een belastingparadijsgids onder zijn arm. Hij lacht schamper: “$5 biljoen? Zeker. Maar niet zonder een pitstop op de Kaaimaneilanden.”
Het is geen geheim dat veel rijke landen en bedrijven een handigheidje hebben ontwikkeld in belastingontwijking en fraude. Terwijl de Good Cop ons belooft de planeet te redden, zorgt de Bad Cop ervoor dat de kas van belastingparadijzen lekker gevuld blijft. Het rapport van Millionaires for Humanity toont aan dat sommige welgestelden juist pleiten voor hogere belastingen. Stel je voor, een miljardair die aanbelt en zegt: “Ik wil meer belasting betalen.” Geen grap.
Maar niet iedereen deelt die altruïstische gedachte. De Bad Cop fluistert liever: “Laten we die miljarden parkeren in een schaduwfonds, just in case.”
Millionaires for Humanity: De verrassende twist
Dan is er de onverwachte derde speler: Millionaires for Humanity. Deze groep ultrarijken heeft het lef om te zeggen dat ze méér belasting willen betalen. “Het voelt alsof een rijke buurman aanbelt om zijn portemonnee in je hand te duwen,” zeggen ze zelf.
Hun pleidooi: gebruik ons geld voor goed onderwijs, gezondheidszorg, en ja, de strijd tegen klimaatverandering. Het contrast met de Bad Cop kan niet groter zijn. Maar het is geen perfecte wereld. Want terwijl deze groep miljarden wil investeren, blijft de Bad Cop lobbyen voor belastingvoordelen en uitzonderingen.
Het grote verhoor: Good Cop vs. Bad Cop
Stel je voor dat de Good Cop en Bad Cop tegenover elkaar zitten in een ondervragingskamer. Het gesprek verloopt ongeveer zo:
Good Cop: “We moeten de planeet redden! Hier is $5 biljoen.”
Bad Cop: “Prima… maar wat als we dat geld even parkeren in een fonds op de Bahama’s?”
Good Cop: “Mensen geloven dit niet meer.”
Bad Cop: “Ach, wie kijkt er naar de kleine lettertjes?”
Het blijft een spel. En in dit spel zijn wij de slachtoffers – tenzij we in actie komen.
Conclusie: Het is tijd om detective te worden
Het spel van Good Cop – Bad Cop werkt alleen als wij, de gewone stervelingen, de echte detectives worden. Stel vragen. Onderzoek. En bovenal: lach om de absurditeit van de situatie, maar blijf niet stil. De planeet verdient betere spelers. Want uiteindelijk zijn wij degene die de bal echt kunnen laten rollen.
Doe mee aan de humorrevolutie. Lach. Leer. En verander de wereld.